Україна ратифікувала Угоду про участь в Механізмі цивільного захисту Європейського Союзу

8 листопада Верховна Рада України офіційно ратифікувала Угоду щодо участі України в Механізмі цивільного захисту ЄС, ухваливши відповідний закон (законопроєкт № 0226).

З ратифікацією цієї Угоди Україна стала повноправним учасником Механізму цивільного захисту ЄС, і тепер має такі ж права та обов’язки, що й інші країни ЄС. В рамках Угоди Україна може співпрацювати з ЄС у сфері цивільного захисту та управління ризиками стихійних лих, що дозволяє покращити координацію та реагування під час надзвичайних ситуацій. Очікується, що Угода сприятиме мобілізації допомоги Україні в рамках Механізму цивільного захисту ЄС.

Як повноцінна країна-учасниця, Україна тепер також може пропонувати допомогу через Механізм постраждалому населенню в різних кризах та отримувати співфінансування ЄС на транспортні та операційні витрати. Україна також може отримувати інші інструменти завдяки більш структурованій співпраці у запобіганні катастрофам і готовності до них, наприклад, через навчання та тренінги в рамках Механізму цивільного захисту ЄС.

Пані Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова заявила: "Я щиро вітаю ратифікацію Верховною Радою Угоди про участь України в Механізмі цивільного захисту ЄС. Цей механізм відіграє істотну роль у нашій підтримці України як від початку повномасштабного вторгненняб так, і до нього. Повноцінна участь України є ще одним свідченням наших дедалі тісніших відносин".

Механізм цивільного захисту ЄС визнано найбільшою у світі системою координованої міжнародної допомоги під час надзвичайних ситуацій. Механізм складається з країн-членів ЄС і десяти найближчих партнерів ЄС як країн-учасниць, включаючи Україну, і є свідченням відданості колективним діям і підтримці під час кризи.

Для довідки

Коли надзвичайна ситуація переважає можливості реагування країни в Європі та за її межами, ця країна може звернутися по допомогу через Механізм цивільного захисту ЄС.

Європейська Комісія відіграє ключову роль у координації реагування на катастрофи в усьому світі через свій Координаційний центр реагування на надзвичайні ситуації ЄС. З моменту заснування у 2001 році Механізм цивільного захисту ЄС був задіяний для реагування на більш ніж 600 надзвичайних ситуацій і криз всередині ЄС і за його межами.

Механізм цивільного захисту ЄС спрямований на зміцнення співпраці між 27 країнами ЄС і тепер 10 країнами-учасницями (Ісландією, Норвегією, Сербією, Північною Македонією, Чорногорією, Туреччиною, Боснією і Герцеговиною, Албанією, Україною та з недавнього часу Молдовою) у питаннях цивільного захисту спрямованих на покращення запобігання, готовності і реагування на катастрофи.

Спільний підхід також допомагає об’єднати досвід і спроможності тих, хто реагує першими, запобігає дублюванням зусиль із надання допомоги та гарантує, що допомога відповідає потребам постраждалих. Об’єднання спроможностей і можливостей цивільного захисту дозволяє забезпечити сильнішу та узгоджену колективну відповідь.

Механізм також допомагає координувати діяльність національних органів влади з підготовки до стихійних лих і запобігання їм, а також сприяє обміну передовим досвідом. Це сприяє постійному розвитку кращих загальних стандартів, та, коли трапляється лихо, дозволяє командам краще розуміти різні підходи та працювати взаємозамінно.

З моменту вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року ЄС виділив Україні більше 97 000 тон гуманітарної допомоги на загальну суму €796 млн, включаючи евакуацію понад 2 700 важкохворих пацієнтів до медичних закладів європейських країн.

Угода про приєднання України до Цивільного захисту ЄС була підписана 20 квітня 2023 року в Києві міністром внутрішніх справ України Ігорем Клименко та Єврокомісаром з питань кризового менеджменту Янезом Ленарчічем. Угода повністю набула чинності після її ратифікації.