Закон, яким передбачено розмежування культурних та соціальних закладів і послуг

Укрінформ, 22.11.2023

Верховна Рада ухвалила зміни до закону "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" щодо соціальних нормативів у сфері культури, якими передбачено розмежування культурних та соціальних закладів і послуг.

Ухвалений закон визначає чіткий перелік державних соціальних нормативів у сфері культури, який відповідає вимогам Закону “Про культуру”, та виокремлює сферу культури, заклади культури та культурні послуги, які в Законі “Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії” досі входили до соціально-культурних.

Таким чином, прийняті зміни розділяють поняття "соціально-культурні послуги/заклади" на "соціальні" та "культурні".

Водночас закон визначає перелік державних соціальних нормативів у сфері культури, включно з: мінімальними стандартами щодо забезпечення населення культурними послугами, згідно з законом про культуру. Також встановлено нормативи, за якими українці будуть забезпечені закладами культури та освіти в цій галузі, що надасть доступ до базового набору культурних послуг.

iBuhgalter, 04.01.2024

Встановлено, що нормативи забезпечення — це визначена кількість наявних в особистому споживанні предметів довгострокового користування, доступних послуг, а також забезпечення певної території мережею закладів охорони здоров’я, освіти, культури, освіти сфери культури, соціального захисту, підприємств, установ, організацій соціального захисту, побутового, транспортного обслуговування та житлово-комунальних послуг.

Передбачено, що до державних соціальних нормативів у сфері культури включаються:

мінімальні стандарти забезпечення населення культурними послугами, визначені відповідно до Закону України «Про культуру»;

нормативи забезпечення населення закладами культури та закладами освіти сфери культури, що надають доступ до базового набору культурних послуг.

Нормативи забезпечення населення закладами культури та закладами освіти сфери культури, що надають доступ до базового набору культурних послуг, є частиною вимог до ресурсного забезпечення базового набору культурних послуг.

Залучення підприємствами, установами, організаціями соціального захисту, житлово-комунального, побутового обслуговування, закладами культури, освіти сфери культури, охорони здоров’я, освіти коштів із додаткових джерел фінансування, не заборонених законом, не є підставою для зменшення бюджетного фінансування відповідно до нормативів.