Порядок організації та функціонування Центрів життєстійкості

Укрінформ, 23.01.2024

Кабінет міністрів затвердив порядок організації діяльності та забезпечення функціонування центрів життєстійкості. Наголошується, що порядок визначає умови організації діяльності та забезпечення функціонування центрів життєстійкості як громадських соціальних просторів та осередків формування соціальної згуртованості територіальної громади, підтримки психічного здоровʼя населення. Також ним забезпечується застосування комплексного підходу до надання соціальних послуг та інших послуг з підтримки осіб/сімей, які проживають на території територіальної громади.

Крім того, уряд рекомендував виконавчим органам сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, а в разі їх відсутності - військовим адміністраціям населених пунктів взяти участь в організації діяльності центрів життєстійкості.

Як зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду, формування центрів життєстійкості є ключовою ініціативою для допомоги тим, хто її потребує.

«Сьогодні затверджуємо Порядок організації та функціонування таких центрів життєстійкості. Встановлюємо критерії доступності, інклюзивності, безбар’єрності для цих установ. А також безпеки — кожен центр повинен мати своє укриття», - сказав Прем’єр-міністр.

Він зазначив, що створення таких центрів - частина Всеукраїнської програми ментального здоров'я, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. У них надаються соціальні послуги, проводяться консультації та надається соціально-психологічна допомога.

«У перспективі такий простір має створити кожна громада. Кошти на фінансування послуги надає держава, а місцева влада забезпечує приміщення та організовує роботу центру», - зауважив очільник уряду.

За його словами, пілотний проєкт реалізується у п’яти регіонах. Під час реалізації експериментального проєкту із запровадження комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості пропонується керуватися зазначеним порядком.

Івано-Франківська ОДА, 25 січня 2024 року

Подати заявку на участь у проєкті із формування життєстійкості може будь-яка територіальна громада України. Умова – підготувати та утримувати приміщення для надання послуги.

Більше про те, хто і за яких умов може надавати послуги у центрах життєстійкості – читайте на нашому сайті https://www.msp.gov.ua/news/23345.html

Lexinform

Інформація про центри життєстійкості відображається на офіційних інформаційних ресурсах Мінсоцполітики, відповідних органів місцевого самоврядування та/або місцевих органів виконавчої влади, а також на дошках оголошень, розміщених на території територіальної громади.

Центр життєстійкості повинен бути розташований в межах території територіальної громади, яку обслуговує такий центр, з урахуванням територіальної доступності для осіб/сімей, які проживають на території територіальної громади.

За ініціативою органу місцевого самоврядування територіальної громади, територія якої тимчасово окупована російською федерацією, центр життєстійкості може бути організований за місцем тимчасового розміщення органу місцевого самоврядування такої територіальної громади для надання послуг особам/сім’ям, які проживають на її території.

Будівлі (споруди), в яких організовується діяльність центру життєстійкості, повинні мати захисні споруди цивільного захисту, придатні для укриття отримувачів послуг та працівників надавачів послуги і безпечного перебування в них, які відповідають вимогам, затвердженим наказом МВС від 9 липня 2018 р. № 579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту».

Контроль за належною організацією діяльності та забезпеченням функціонування центру життєстійкості здійснюється органом місцевого самоврядування, а в разі його відсутності – військовою адміністрацією населеного пункту.