Закон про поетапне впровадження Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи

23.02.2024, Укрінформ

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи».

Про це повідомив у Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Законодавча ініціатива №8219 була підтримана 254 голосами народних депутатів.

Метою документа є створення законодавчих умов задля забезпечення поетапного початку впровадження ЄСІТС у кримінальне провадження.

Єдина судова інформаційно-комунікаційна система є сукупністю інформаційних та телекомунікаційних підсистем, які забезпечують автоматизацію визначених законодавством процесів діяльності, включаючи документообіг, розгляд судових справ, складання оперативної та аналітичної звітності, надання інформаційної допомоги суддям, а також процесів, що забезпечують фінансові, майнові, організаційні, кадрові, інформаційно-телекомунікаційні та інші потреби користувачів ЄСІКС.

Зокрема викладено у новій редакції статтю 35 КПК України та доповнено її положенням щодо порядку подання учасниками кримінального провадження до суду процесуальних документів в електронній формі та їх реєстрації з використанням ЄСІКС та/або її окремих підсистем (модулів).

Також вносяться зміни до статті 107 КПК України, встановлюється вимога фіксування кримінального провадження за допомогою технічних засобів.

Водночас статті 135 і 136 КПК України доповнюються положеннями щодо порядку здійснення виклику особи (шляхом надсилання такому учаснику справи текстових повідомлень) у кримінальному провадженні із використанням ЄСІКС та/або її окремих підсистем (модулів).

Регламентується порядок участі учасників кримінального провадження у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Проведення виклику та відбору присяжних у суді буде здійснюватися з використанням ЄСІКС та/або її окремих підсистем (модулів).

Встановляється необхідність вирішення суддею-доповідачем клопотання щодо проведення судового засідання у режимі відеоконференції під час підготовки до апеляційного та касаційного розгляду справи тощо.

Законодавче забезпечення поетапного запровадження ЄСІТС у кримінальному провадженні, особливо в умовах воєнного стану, дозволить комплексно започаткувати підготовку до початку її функціонування на належному рівні в судах та органах і установах системи правосуддя, що на практиці буде сприяти дотриманню прав та обов’язків учасників кримінального провадження, дотримання строків у кримінальному провадженні, спростить та прискорить всі етапи судового розгляду тощо.

Як повідомляв Укрінформ, 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року №3200-IX.

Він передбачає обов’язкову наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі з 18 жовтня 2023 року для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади та інших державних органів, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб.