Е-кабінет військовозобов'язаного, дані від податківців, електронний військовий квиток

3 квітня 2024, Ліга.Закон

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» від 16.01.2024 року №3549-ІХ. Раніше він був законопроєктом №10062, про який ми неодноразово розповідали.

Ним, зокрема, передбачалося:

- удосконалення реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо;

- запровадження можливості створення і використання цифрового військового-облікового документа (сертифікату);

- створення реєстру військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який забезпечить надання онлайн-послуг військовослужбовцям;

- створення порталу електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов'язаних (наприклад, з'явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних у системі).

Окрім того, Закон посилює кіберзахист та дає Україні право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

Закон передбачає передачу Міністерству оборони даних про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах - податкової служби, МОЗ, Мін'юсту, МВС, ЦВК, міграційної служби та інших відомств.

Але у Законі немає норм про вручення повісток - про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" сказала заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко. Вона додала, що е-кабінет військовозобов'язаного необхідний виключно для поновлення даних.